SJBN Jonge Balie Congres 2016

Op donderdag 3 november 2016 en vrijdag 4 november 2016 vond het SJBN Jonge Balie Congres plaats in de Philharmonie aan de Lange Begijnestraat 11 te (2011 HH) Haarlem, met als thema: MEESTERLIJK GESPROKEN.

Taal en de advocatuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In weinig beroepsgroepen speelt taal zo’n grote en doorslaggevende rol als in de advocatuur. Het succes van een advocaat wordt voor een groot deel bepaald door zijn of haar woordkeuze, formulering en presentatie. Het juiste taalgebruik, zowel in woord als geschrift, kan het verschil maken tussen de zaak winnen of verliezen. Tegelijkertijd krijgt de advocatuur juist op dit vlak veel kritiek te verduren. Het taalgebruik van advocaten zou hopeloos ouderwets en onnodig ingewikkeld zijn en - voor de gemiddelde leek - niet te volgen.

In hoeverre is deze kritiek terecht? Leent een juridische tekst zich wel voor eenvoudig taalgebruik? Wat is het verschil tussen functionele vaktaal en zinloos jargon? Maar ook: Hoe win je als advocaat aan overtuigingskracht? Hoe ga je om met lastige of onverwachte situaties? Hoe benader je met succes een (potentiële) cliënt, de wederpartij of de rechter? Deze vragen en vele andere kwamen aan bod tijdens het SJBN Jonge Balie Congres 2016. Gedurende twee dagen kregen jonge advocaten de mogelijkheid hun presentatietechnieken en acquisitievaardigheden (verder) aan te scherpen. Sprekers en trainers belichtten tijdens plenaire lezingen, paneldiscussies en interactieve workshops de mogelijkheden en onmogelijkheden van taal en communicatie in de advocatuur. Daarbij werd aandacht besteed aan onder meer retoriek, het effect van framing en succesvolle communicatiestrategieën zowel binnen als buiten de rechtszaal. Ook werd gekeken naar de Amerikaanse politiek en advocatuur en de daarin veel gebruikte overtuigingstechnieken.

Jort Kelder was de dagvoorzitter. Toevalligerwijs raakte zijn succesvolle programma 'Hoe heurt het eigenlijk?' aan het thema van het SJBN Jonge Balie Congres 2016. Het thema zag immers niet alleen op de taal die de advocaat bezigt, maar ook op communicatie in brede zin, de do's en don't bij dresscodes en houding richting 'vriend' en 'vijand'. Kelders kritische blik en ervaring met de beroepsgroeps stelde hem uitermate goed in staat het dagvoorzitterschap van het SJBN Jonge Balie Congres 2016 op zich te nemen.

Bekijk de aftermovie voor een sfeerimpressie van het SJBN Jonge Balie Congres 2016: