SJBN Jonge Balie Congres 1 november 2018 en 2 november 2018

Het SJBN Jonge Balie Congres 2018 vond plaats op donderdag 1 november 2018 en vrijdag 2 november 2018 in het Chassé theater in Breda met als thema: Lawyers' Evolution.

Van papyrusrol naar tablet, van praetor naar robotrechter, van codex naar KEI. Tijdens het Jonge Balie Congres 2018 doken jonge advocaten in de evolutie van de advocaat en werd een reis gemaakt door het verleden, het heden en de toekomst van hun eeuwenoude beroep.

Al in de klassieke oudheid zijn sporen terug te vinden van de eerste juridische professionals. Wat ooit is begonnen als een ongereguleerde beroepsgroep van pleitbezorgers, logografen en beleidsmakers heeft zich ontwikkeld tot de moderne advocaat van vandaag de dag. Die evolutie is nog altijd gaande. Ontwikkelingen als digitalisering en automatisering dienen zich in rap tempo aan. We ontkomen er niet aan dat dit gevolgen heeft voor de manier waarop de advocaat zijn beroep uitoefent. Eén ding is daarmee zeker: de advocatuur is nog altijd aan verandering onderhevig.

Tijdens het Jonge Balie Congres 2018 hebben sprekers en trainers uitgebreid stilgestaan bij de veranderingen die de advocaat door de eeuwen heen heeft doorgemaakt en nog gaat doormaken. Pakkende verhalen uit het verleden en verbazingwekkende demonstraties over de toekomst kwamen aan bod. Hoe zag het leven van de eerste Romeinse redenaren er uit? Welke kansen heeft innovatie hedendaagse jonge advocaten te bieden? Op welke manier zal technologie het beroep van advocaat beïnvloeden en past dit al binnen ons verbeeldingsvermogen? Wat gaat de toekomst de advocatuur brengen en zijn wij daar op voorbereid? Over deze en andere vragen ging het Jonge Balie Congres ’18: a look into the evolution of lawyers – from past to present and on into the future.